marți, 20 iulie 2021

I remembered to draw Riga again

***

Mi-am amintit de Riga...


Iarăși Riga... mă urmărește orașul ista, cu toate că n-am nici o tangență cu el, nici un caz, nici o întâmplare, e un fel de simpatie din fotografii.
Trebuie să explic de ce desenez asta sau aceea? Nu știu de ce. Când desenez mi se oprește șirul gândurilor, doar așa, alt remediu nu am. Pentru asta desenez, că voința nu-mi e de folos.
Mă gândesc azi la altceva: care e frica mea cea mai mare. La televizor sunt unii care aruncă fraze de felul „...frica mea cea mai mare este...”, - niște palavre! De îndată ce o numești, ea nu mai este cea mai mare, nici pe departe. Frica mereu stă în spate, în mod direct și figurat, e totdeauna difuză și nedeterminată, cu atât mai mult e ascunsă într-o masă obscură și neclară. Atât timp cât n-o numim, ea ne mână, ne conduce, chiar spre ea, căci are nevoie de atenție, vrea să iasă la lumină, ne cheamă, ne stă în coada ochiului. Ce emoție interesantă! (am descoperit eu chiar acum!) Ne oferă atâta adrenalină, poftă de viață, ne intensifică gândirea, spulberă plictiseala, și cel mai de preț dar de la ea este curajul...
...și bine ar fi să te uiți mai des în spate, să le mai observi în momentele cînd se destramă ceața, să te uiți în ochii lor, căci doar atunci dispar, să ai grijă să nu se adune prea multe. Câte ode nu i-aș cânta, numai frica poate să te înțepenească, să te transforme în căpcăun sau să te facă să intri în labirint.


sâmbătă, 17 iulie 2021

Juicy memories

***

Amintiri suculente



E normal să mănânci jumătate de harbuz dintr-o răsuflare? Nu știu, dar eu așa fac. Mă simt perfect după aceea.
În copilărie vremea harbujilor era în august, între timp creșterea culturilor agricole s-a dezvoltat. Și, amuzant lucru, mămica aducea câte unul seara, după ce mâncam. Se gândea poate că vom mânca o hrincă, două, având stomacul plin. Nu știa cu cine se pune. Înfulecam cu ambele fălci, ne curgea sucul până la coate și fața era mozolită și roșie până la urechi. Ea mânca frumușel, tăia cu cuțitul miezul de pe coajă, scotea și sâmburii cu el, apoi mai tăia în bucăți mai mici și le mânca împreună cu feliuțe de pâine neagră.
Noi păream niște neandertalieni, aplecați de-asupra prăzii, care deja i-a fost smulsă pielea și nimeni nu mai are răbdare s-o desfacă pe bucăți. Ridicam capul când cădea ultima coajă și abia atunci se mai lumina privirea și înțelegeam că suntem pe cale de-a plesni, exact ca gămăliile cu semințe.
Cui îi păsa? Trebuia să stăm liniștite doar vreo jumătate de oră și apoi căutam veceul... și alt harbuz....

marți, 13 iulie 2021

Spring challenge (7)

***

Să continuăm cu literele P și Q - Pangolinul și unul din cei mai mari fluturi Queen Alexandra's Birdwing. Provocare de primăvară, dar vom termina-o la toamnă. ...N-avem unde ne grăbi.


Dacă cu animalele care au fost, încă  am desenat liniștit și fără ambiții, atunci fluturele ista m-a făcut să mă întrec pe mine însumi. Chenar sofisticat și accentuat cu pix auriu, aspect de pagină de enciclopedie veche, șrift special și denumire în latină - la cel mai înalt nivel, să mai fi făcut și foaie învechită...






luni, 12 iulie 2021

Borș verde moldovenesc (Moldavian borsch with vegetables)

***

Borș verde moldovenesc



Sfecla roșie și pătrunjelul, loboda și măcrișul au niște frunze mari, adăpate de ploile dese, chiar dacă mai sunt înconjurate de buruieni, dincontră, au mai și absorbit din aromele lor câmpenești. Așa și se cer rupte și tăiate, călite în ulei de răsărită, apoi adăugate la sfârșit în borșul acela moldovenesc de sec, care trebuie și insist să fie înscris în cartea mâncărurilor sănătoase. Ceapa verde stă dârză cu cozile drepte ca niște săgeți, îți pare rău să le strici geometria, rupându-le, dar mai bine să se usuce, să nu se aleagă nimic din ele? Precis că poți să riști și să smulgi și câțiva morcovei subțiri cât degetul, că sunt destui la timpul de rărit, foarte zemoși. Dar dacă te mai aventurezi să scotocești într-un cuib de cartofi, doar vreo cinci, trecuți prin apă și tăiați în jumătate cu tot cu coajă, îți vezi visul împlinit și sufletul împăcat...
...Dar cum a început toată tărășenia asta - simplu, de la morocănoasa de Ilenuță, care nu vrea nici să măture (e colb peste tot!), nici să spele vreo rufă (s-au adunat!), niște cratițe stau teanc (sunt monștri! mă tem!), în dulap s-a întors lumea cu fundul în sus (cum să mă bag în jungla ceea fără echipament!). Umblă ca o miorlăită de colo-colo și irită pe toată lumea. Vrea și nu știe ce vrea, o doare și nu știe ce-o doare, i-i somn și nu poate dormi, ar mânca, dar nu orice.
A găsit o bucățică de tortișor de alaltăieri în frigider și nici un folos, dar în revista ceea scria că trebuie alintat suflețelul și totul va fi bine. A luat o cafeluță cu o ciocolățică, a făcut doi pași spre bucătărie, la jumate de drum avântul s-a stins. A găsit o sticlă de vin destupată, eh! mai scriau despre remediul ista, s-a așezat și cu înghițituri mici a băut un păhărel, petrecându-l cu niște cașcaval uscățel, și-a amintit și de niște măsline, cam oțetite, așa ar zice că se îmbinau cu restul...
Parcă, parcă cerul s-a mai înrozovit. A împins-o păcatul să intre în dormitor să vadă patul mototolit, cu mâța culcușită în mijloc. Nourii s-au îngrămădit din nou, aproape au acoperit-o, niște nuci de anul trecut erau azvârlite pe fereastră, chipurile trebuia să fie o echibană, s-a enervat, le-a stricat, le-a pus pe farfurioara cu linie verde, a mai luat o bucată de pâine și borcanul cu dulceață și de ce s-a așezat în fața televizorului, nu știu...
Și-a revenit mai târziu de la o îngrijorare mută, surdă, foșnitoare, borcanul era gata să-i sară în cap, farfuria începea să se prelingă, ca un soi de pastă lipicioasă, televizorul se întinse pe toți pereții și de jur împrejur clipea ecranul cu cei mii de pixeli ai săi.
Era culmea! E om rațional, ce se întâmplă? Om cu multe cărți citite, cu școală, cu facultate, cu experiență de muncă. Culmea!!!... Borcanul a zburat în pereții sclipitori, după el farfuria, după asta a observat fereastra, apoi nu departe și grădina. Cu părul vâlvoi, cu mâinile și picioarele lipicioase a ieșit afară pe lespezile de piatră a cărărușii... respira! oare făcea asta și până acum? A zâmbit, știa de ce avea nevoie - de borș verde moldovenesc!

sâmbătă, 10 iulie 2021

Van Gogh and me

***

Van Gogh și eu


A fost test-drive la cursul Annei Egida „Ot shtriha k shedevru” la Kalachevaschool. Se ia una din operele unui mare artist și se dezghioacă fiecare nuanță care a fost folosită. Cea care a fost deschisă era „Terasa de cafenea noaptea”.
Anna zice că trebuie să facem pătrățele de hârtie și să căutăm mulțimea de nuanțe folosite la pictatul tabloului - vă închipuiți! m-am gândit că ce-i cu profesoara, cum e posibil asta, căci nu mai apuc să desenez, nuanțe sunt o mie, am nevoie de o grămadă de timp.
M-am mai foit prin cameră, mornăind, apoi gândul, că ea e profesoară, are experiență, nu sunt eu omul să pun la îndoială ce zice, m-a făcut să mă așez și să încep. Și hai, hai, încetișor, o nuanță de galben din trei nuanțe, o nuanță de orange din trei nuanțe, plus verde, o nuanță de albastru din două, o altă nuanță de albastru din trei, plus negru și tot așa, am reușit să ajung la capăt. Și de fapt nici timp nu mi-a luat chiar cum mi-am închipuit. Am folosit și împărțirea în pătrate a operei, pentru a ne facilita transpunerea, un procedeu încercat prima dată de mine, căruia i-am descoperit utilitatea.
Am simțit un fel de apropiere de sufletul unui artist mare, parcă am mers pe urmele lui, am reușit să pătrund și să cunosc această operă în profunzime, să simt lucrul autorului, efortul, implicarea.
Am rămas mulțumită, ca după un lucru făcut calitativ, cu ce aș putea compara?, nu știu, poate cu o cercetare, răscolire, apoi aranjare la loc în ordine. Un alt coleg zicea că caută o ramă pentru ea, și eu la fel sunt de acord cu asta, am așa un sentiment de mândrie, că vreau să o pun în văzul tuturor.
Iată cum a avut loc întâlnirea mea cu Van Gogh și cum imaginația m-a făcut să cred că a fost aproape reală, pentru că orice lucru făcut are o parte din sufletul creatorului și atunci când îl studiezi în amănunte acolo găsești părticele din el.

P.S. Cu Sisley nu a fost așa simțibil...

luni, 5 iulie 2021

No inspiration

***

Fără inspirație



Într-una din ultimele zile mă asaltau iar gândurile, să desenez, să nu desenez, e sketching, nu e sketching, e greu, dar nu e prea greu, dacă nu e greu, nu e adevărat, e un joc de copii, fii mai serioasă, un fel de abureală de-a mea, lamentările de-ale mele, dacă să le mai verbalizez, apucă dealurile cei ce se vor aventura să mă asculte.
Dar am să scriu o frază pe care am ales-o din toată cașa din capul meu, ce mi-a plăcut. Deci:
Fiecare desen făcut este ca una din foile unui calendar al vieții, când îl termin parcă aș rupe foaia și aș pune-o în cutia cu amintiri.
Asta îmi place, exact ca frazele ce le scriam în caietele cu amintiri între noi fetele, când eram la școală. Altceva nu mai scriu, că nu-mi iese nimic plauzibil, doar bat apa-n piuă. Apropo, m-am uitat la o postare de la începutul lui iulie anul trecut și am scris practic același lucru - „..chinui hârtia și stiloul, nu iese nici o frază ca lumea...”, - ceva nu  în regulă în iulie cu planetele scrisului...
Mai încolo, poate, se vor aranja mai cu folos...