vineri, 28 februarie 2020

Baltic States - Riga again

***




Și din nou Riga, însorită și radioasă. Primul desen l-am făcut conturând mai întâi cu linerul. După am umplut conturul cu acuarele și la sfârșit am pus careva accente cu cernala albă. Al doilea, însă, n-am făcut așa. Doar am schițat cu creionul și apoi acuarelele, doar la sfârșit am făcut accentele cu linerul și cerneală albă.
Am o plăcere colosală cu desenuțele astea, mai ales la sfârșit, când pun câte o liniuță aici, alta mai încolo, un punct alb și unul negru, și anturajul își capătă integritatea.

joi, 27 februarie 2020

Doodles

***








Videourile canalului CreationsCeeCee de pe YouTube m-au ademenit prin ușurința și lipsa de reguli, limite nu-s (căutarea de munci și câștiguri ușoare - veșnica iluzie), minimum materiale și timp scurt de realizare. Am încercat și mi-am dat seama că sunt un mijloc ideal pentru a relaxa creierul, mâna și de a minimiza rezistența perfecționismului interior. Îmi plac jocurile, iar aceste mâzgăleli sunt ca un joc, care oferă o direcție necunoscută, incitantă, fără un scop anume, cu surprize la sfârșit și extraordinara șansă de a privi rezultatul cu exclamația - eu am făcut asta? sau ce interesant a ieșit! .


marți, 25 februarie 2020

The tower of the sleeping beauty

***


Unele desene mă obosesc mai tare, unele îmi aduc mai multă plăcere, altele îmi stârnesc dezamăgirea, careva mă fac să-mi fie rușine; toate însă, sunt rupte din mine, din interiorul meu și sunt foarte posesivă în privința asta; tot ce iese din mâinile mele inconștient sau conștient îmi aparține. La fel cum animalele de pradă își protejează teritoriul, la fel și eu sunt într-o așa stare, când vine timpul să mă despart de ceva sau cineva. Nu-mi vine acum asocierea cu vreun personaj sau legendă a acestei stări, dar aș putea-o descrie ca o interpătrundere, de parcă a-și fi nu în lumea reală, materială, dură, dar într-un spațiu cu energii ce într-un fel sau altul se ating, trec unele prin altele, se amestecă și nu se mai înțelege ce și unde este...
Și parcă m-aș contrazice, căci știind că nimic nu ne aparține întru totul (având starea cu energiile), de ce mi-e atât de dureros să dau ceva, de ce tind atât de mult să posed ceva, și mă încăpățânez să păstrez oameni, lucruri, locuri, stări emoționale, idei, poziții sociale. 
Poate îmi e frică de acest amalgam de energii, de a mă pierde în ele? Am nevoie de una sau mai multe ancore, care să-mi indice careva limite, ce mi-ar putea arăta cine sunt eu. Cine știe, poate în viețile anterioare am fost ceva gen un pește, care mai întâi a trăit pe fundul oceanului, în întuneric beznă, apoi s-a ridicat tot mai sus pe nivele, iar în viața de acum a ajuns la lumina clară a soarelui ca om. LOL! Pare-se că am descoperit evoluția vieții pe pământ! Ha-ha-ha...

Am pornit de la desenat si unde am ajuns...

sâmbătă, 22 februarie 2020

Baltic States - Riga

***



La rândul ei, Riga, cu o scenă amuzantă, absolut întâmplător reflectă ceea ce s-a întâmplat la noi în seara asta. Pisica noastră și-a făcut drum la fereastră, a ieșit pe pervaz, și, deoarece, e deprinsă să trăiască la la etajul trei, acum însă suntem la unu, nu a văzut niciodată în imediata apropiere o altă pisică, chiar la doi pași de ea. Un miorlăit grosolan cum n-am mai auzit la ea, și o blană ridicată în formă de creastă până în vârful cozii, ne-au speriat pe ambii. Oluș a ieșit în fugă afară, să reușească s-o dea în casă, ea s-a năpustit asupra lui, eu din casă doar am încercat să o iau spre mine - pisica mea extrem de blândă s-a transformat într-o sălbătăciune cu ochii complet negri și fără pic de omenesc în ei, leit un demon de noapte, era periculos să mă apropii de ea. E sperioasă la maximum și această întâlnire i-a provocat o groază absolută. E o situație comică și în același timp nu prea. E pisică de cameră, și mi-e frică că, dacă o scap afară n-o mai găsesc, căci nu fuge, nu vine înapoi, dar se buchisește într-un loc și nu se mișcă.
I-a fost dată o bleandă, căci altfel nu se putea, și a aterizat pe comoda înaltă de sub fereastră, încercam să mă ating de ea, s-o liniștesc, mă lovea cu labele, am lăsat-o și a fugit sub pat. După o jumătate de oră i s-au limpezit ochii, dar merge pe furișate prin odaie și se tot uită la fereastra ceea, dacă nu vine cineva după ea. Prima dată am văzut în comportamentul ei nu pur și simplu frică, ci o agresiune amestecată cu groază. Acum s-a liniștit, dar încă o vreme va sta încordată.

miercuri, 19 februarie 2020

Baltic states - Tallin

***

Orașe colorate și luminoase, în diferite anotimpuri, ne mângâie privirea și ne intrigă mintea. Cine ar avea timpul să le vadă pe toate? Ce bine că avem internet și multe fotografii, vedem orașele și ne delectăm cu ulicioarele lor. Eu am dat peste orașele Pribalticii și am adunat câteva fotografii de-ale lor. Aici vedeți unul din ele, orașul Tallin.

 

vineri, 14 februarie 2020

Valentine's day

***




Am citit recent o povestire de autorul rus Kuprin, Гранатовый браслет (Brățara cu granate). Se povestește despre dragostea adevărată. Și despre norocul de a o întâlni în viață. Și că este neîmpărtășită. Și că are și sacrificiul ca dovadă.

Fiecare are o noțiune a sa despre dragoste.
Poți să o întâlnești în sufletul cuiva, sau în sufletul tău și să fie diferite. Dragostea umple locul și spațiul, e prezentă oricând și aduce împăcare, indiferent ce aparențe sunt. Nu poți s-o chemi, nu poți s-o alungi, este atunci când este și ea deschide porți și inimi.
Se zice că e superioară celorlalte sentimente. Nu sunt de acord, sunt toate la un nivel, doar că vin în momentul predestinat fiecăruia.
Se zice că dragostea redă libertatea, armonia, liniștea, fericirea și bucuria. Și dacă, toate astea le obții, trecând prin porțile morții (ca în povestire), atunci conchidem că viața omului nu se termină o dată cu moartea. Dar după moarte nu există conștiință, cum simțim dragostea, cum ne dăm seama că ea e, cum ne bucurăm de ea?
Dragostea nu e suma tuturor sentimentelor bune ce le-am scris mai sus. Ea e o stare și poate fi și tristă, și furioasă, și invidioasă, și deprimată, și chinuitoare. Deci, dragostea reprezintă și sentimente rele.
Reiese, că omul are dragostea oricând lângă el, în el, îi mai rămâne doar să o recunoască, s-o vadă, și în acel moment ea să arunce pătura de pe sine și să zică: „Da, eu sunt aici!”. Dacă omul ar vrea, desigur. 
Ar urma concluzie după concluzie, toți căutăm dragoste și toți o căutăm pe cea adevărată. De parcă dragostea ar fi egală cu adevărul...
Și iar mai discutăm...

miercuri, 12 februarie 2020

Others pits and fences

***

Alte gropi și garduri...




Carnetul acesta, cu foile lui de proastă calitate, nu va fi piatra de care se va poticni piciorul meu.
Nu pot exersa în pictatul pe foaie umedă, și gradienturi nu prea ies, dar antrenarea mișcărilor mâinii, redarea perspectivei, proporțiilor și multe alte mărunțișuri, etape, vor fi încercate și lucrate cu insistență.

luni, 10 februarie 2020

Pits and fences

***

Gropi și garduri...




...N-am ce scrie. Capul e gol...
...Am desenat puțin. Am încercat hârtia Gerstaecker, la fel de subțire ca cea din carnet, dar e complet altceva. Paginile din carnețelele mici Muse au mai fost cum au mai fost, dar când am început a picta cu acuarele în aceste mai mari, măcar urlă, că e groaznic ce se face. Parcă ar fi putredă. Și se înmoaie ca o sugativă la densitatea 150gr/m2. Pigmentul se îmbibă în textura foii și nu mai faci nimic, nuanțele pe foaie nu se amestecă, mai multe straturi de culoare nu e posibil, nu rezistă. Dar, culmea, nu mă lasă inima să le las și să desenez pe cea bună. Îmi pare rău de carnete; și, deoarece, învăț și exersez, am zis, că mă țin de ele și când voi avea mâna liberă și antrenată voi desena doar pe hârtie calitativă!

P.S.... :) de fiecare dată când mă uit la foaia albă de caiet și scriu că capul e gol și n-am ce scrie, parcă s-ar desfunda ceva acolo... :)

vineri, 7 februarie 2020

Exercises with human figures

***


Desenul a fost făcut după o referință de pe net, nu știu autorul, dar e făcută pe undeva prin Turcia. Dar nu despre Turcia vreau să vorbesc. Îmi amintește de mămuca, mama mamei mele, și de prispa ei din lemn, de grădinuța cu flori din fața casei, de ograda presărată cu pietricele rămase de la nisip, de prăsadul văratic cu pere mici și galbene (fix ca perele de aur din grădina de sub pământ din poveștile lui Mihai Eminescu), de mărul cu mere lunguiețe și verzi, de care n-am mai văzut nicăieri.
Atâta spațiu, atâta aer, datorită șesului din spatele casei. Șesul pe care se revarsă Prutul. Când ploua, înafară de băltoace mai adânci, se acoperea de un strat subșire de apă limpede, iar iarba, floricelele albe mărunte, pătlagina erau cu tulpinile în ea. Broscuțe mici (ca greierii în câmp) se nășteau în apa asta subțire și imensă, încălzită de soarele de vară, și săreau de sub picioarele desculțe în toate părțile. Cine venea acolo prima dată - acolo voia să rămână, atâta libertate și văzduh era.
O căsoaie acoperită cu stuf de la început, mai apoi au acoperit-o cu șifer, era dată cu var și avea două ferestre cu ramele albastre, o ușă din lemn albastră, o scară într-un pod minuscul - exact căsuța unui pitic, numai că nu de pădure, dar de sat. Și era în ea totul - plită, paturi, măsuță și comod pentru veselă. Și după câte am descris, v-aș sfătui să vă închipuiți  toate astea de dimensiuni ca pentru pitici. Era el casa mare cu prispa de lemn, dar iarna oricum o petreceau în căsoaie, cum e la moldoveni, vara  - „la cuptoraș”, un sărăieș din lemn, la fel cu o fereastră, cuptor, plită, un pat din scânduri, masă și laiță. 
Casa cea mare era tot timpul curată și din când în când în ea dormeau oaspeți. În ea mirosea a siminoc. Nenea, adică bunelul, deseori zicea că-l doare inima și făcea niște licori nemaiînchipuite din diferite ierburi, rachiu și chiar gândaci verzi dintr-un copac special. Și siminocul avea un loc aparte, era un fel de plantă atotputernică. Ca anexă, în spate la casă, era cladouca, care avea tindă și o odaie cu o groapă în mijloc, acoperită cu capac și se numea chiniță, de fapt acesta era beciul cu vin, rachiuri, compoturi, borcane cu brânză sărată, butele cu murături și dulceață.
Probabil pentru fiecare copil, casa buneilor era un fel de tărâm de poveste; descriu acum ceea ce îmi aduc aminte și îmi dau seama de unde vin poveștile, unde se naște magia. Nu pot să redau farmecul și lumina și aerul, care mă înfășoară, ca o pânză subțire și străvezie, legănată de vânt, în momentul când mintea-mi coboară în aceste amintiri. Și dacă aș avea mai mult har scriitoricesc, ce povești ar ieși!

miercuri, 5 februarie 2020

Exercises with human figures

***




Am luat ca referință o fotografie din cea mai extraordinară călătorie de o zi din viața mea.