luni, 31 ianuarie 2022

The forgotten toy

***

Jucăria uitată

    Bradul nu e strâns, jucăriile nu sunt în cutie. Pentru că n-am cutie. Mai aștept vreo lună... până voi găsi pentru ele o cutie neobișnuită, nemaipomenită și fermecată.
    În timpul unei mici plimbări am observat în curțile câtorva oameni câte o jucărie uitată pe copacii sau brazii, care au fost împodobiți de sărbători. Mi-a părut atât de drăguț și totodată atât de trist...




joi, 27 ianuarie 2022

The „Заточен под скетч” course at Kalachevaschool

***

Cursul „Заточен под скетч” de la Kalachevaschool
cu Anna Egida

    Iată cine se face vinovat de faptul, că am îndrăgit creioanele colorate!
   O profesoară extraordinară, Anna Egida! Mă entuziasmează firea ei energică, poate pe oricine să-l facă să creadă că poate desena. Cu ea am învățat să las neîncrederea și perfecționismul de o parte și ea a fost începutul. Ea învață să-ți pui întrebări, să analizezi, să faci concluzii, adică să folosești toate funcțiile gândirii într-o activitate atât de intuitivă cum e pictura și desenul.
    Are o capacitate de a explica atât de clară, cum spune vorba „mură-n gură”. E foarte ușor s-o urmezi și să faci ce zice.










 
 


The „Композиция силы” course at Kalachevaschool

***

Cursul „Композиция силы” de la Kalachevaschool
cu Veronika Kalacheva

    A fost un curs care m-a ajutat să-mi depășesc momentul. Nu am făcut desene împreună cu profesoara, după o treime de curs trecut, mi-am zis, de ce vorbește atât, de ce nu desenăm, în final am înțeles, că am primit un imbold, o gamă largă de procedee, o încurajare, o explicație, o descriere a materialelor - toate acestea să fie ca instrumente pentru a lucra în manieră proprie, pentru a-mi găsi și dezvolta procedeele proprii și pentru a-mi scoate și realiza propriile idei.
    De câte ori face Veronika master-class-uri, niciodată nu-mi reușește să fac măcar aproape ca ea, nu oferă soluții-gata niciodată și de fiecare dată prima reacție emoțională la lecțiile ei este frustrarea, de parcă ar elimina acele așteptări, că vei obține ceva ideal, sau că vei fi ca ea, dar în final obții ceva mai mult, ceea ce ești tu, care te reprezintă, de fapt, ea oferă posibilitatea de a te obține pe tine însuți, căci ceea ce fac după lecțiile ei sunt gata să arăt și altora, fără senzația de impostor.
    Toate desenele mele în linie de până acum sunt rezultatul acestui curs. Încă atâtea tehnici mai am de exersat din ceea ce am învățat.




marți, 25 ianuarie 2022

Crazy firefighter

***

Pompierul nebun




    M-am trezit în șiroaie de apă, de parcă mi-au ieșit lacrimile prin toți porii, a treia zi mă inundă transpirațiile, perna e udă, mă scol să-mi schimb tricoul. Nu aprind lumina, căci în ferestre ard flăcări și pereții se acoperă de pete luminoase, casa e ca coborâtă în fundul iadului, dacă în iad e așa cum scrie în Biblie. Dealurile din depărtare și-au aprins paie în cap, au vorbit prea multe și nedorite. Nu știu ce voi găsi în casa mea în următoarea clipă, ființele pădurii dau năvală, era să calc un șarpe, care luneca pe parchetul din coridor.
    De ce l-am lăsat să se ducă? De ce? Trebuie să aștept, e ca și cum timpul s-a făcut clei. Din cel care lipește tot, chiar tot - pleoapele, urechile, părul, degetele între ele și mâinile de corp...
    Am putut să-l opresc oare? Am putut striga atât de tare, încât s-ar fi speriat... L-aș fi luat peste picior, i-aș fi zis că e fricos și că nu e locul lui acolo... i-aș fi amintit cum anul trecut s-a speriat de gripa, care l-a ținut în pat o săptămână... l-aș fi cuprins și sărutat atât, încât nu s-ar fi abținut și am fi rămas în dormitor și ar fi întârziat... l-aș fi legat de un scaun, până când ar fi trecut totul... l-aș fi închis în beci... l-aș fi îmbătat... aaa... uuuu... îmi ies urlete din fundul plămânilor, atâta neputință! Ce m-a ținut să nu fac toate astea, ce?
    Eu tot am nevoie de el, zi și noapte, el îmi trebuie aici și acum... Pentru ce? Nu contează, îl vreau aici, lângă mine.
    ...A venit! Doamne, parcă m-a auzit... prima dată. Vrea apă - o cană, două, trei, ce e cu ochii lui? - ies flăcări din ei, din degete, din vârfurile urechilor, l-a cuprins vâlvătaia, râde, râde în hohote sălbatice...

    ...tot corpul îmi e ud, mă duc iar să-mi schimb tricoul...

luni, 17 ianuarie 2022

Brrr... the midwinter full moon...

***

Brrr... lună plină în mijloc de iarnă...



 
Fără text azi, dacă-mi permiteți... emoțiile au înlocuit gândurile și vorbele, plutesc într-un ocean tulbur și nu știu încotro s-o apuc, e bine, măcar, că pot respira...

miercuri, 12 ianuarie 2022

Evening with Chekhov

***

Seară cu Cehov



    Într-o seară lungă de iarnă, când plictiseala și deprimarea se țineau de mână și făceau cercuri în jurul meu, crezând că-mi vor fura norocul, mi-am zis, de ce nu citesc ceva din autorii ruși, doar am fericirea de a-i citi în original. Ce a fost în școală a fost, timpul nu se mai întoarce, iar mintișoara de copil se încăpățâna să-i pătrundă. Deci, am ales Cehov „Trei surori” și de la primele fraze mi-am amintit, de ce mă atrăgeau prea puțin autorii ruși. Îmi e greu să le înțeleg  anume atmosfera unei fatalități nemăsurate, abia simțibilă, dar considerată de neînvins și aproape idolatrizată. Găsesc și în interiorul meu așa dispoziții, cu care lupt continuu, nu mă pot împăca nicidecum cu ele, îmi trezesc revoltă și un fel de iritație, când le întâlnesc și în cărți sau în viață.
    Sărmanele surori, atât de melancolice, atât de „decise”, în fiecare zi voiau să plece la Moscova. Incongruența vorbelor și faptelor lor mă indigna, îmi venea să le zic - chiar acum, sculați-vă și duceți-vă la Moscova, nu vedeți că e mocirlă aiiici! V-a împânzit toropeala veșnică!
    Am descoperit, însă, cântecelul „Tararabumbia”, o mică satiră și, aș zice, leac pentru această „toropeală”. Am să-l învăț pe de rost, că deseori îmi trebuie și mie să scap de găurile astea...

„Тарарабумбия,
Сижу на тумбе я,
Сижу невесел я,
И ножки свесил я.
 
Тарарабумбия,
Сижу на тумбе я,
И горько плачу я,
Что мало значу я...”

duminică, 9 ianuarie 2022

Winter in my mind

***

Iarna în mintea mea...


    Am creioane de firmă bună, Faber-Castell, Derwent, Stabilo, diferite, acuarelabile, simple, grafit, dar parcă-s vrăjită și mâna mi se întinde tot la cioturile de creioane Marco Raffine, care au fost cumpărate pentru fiica mea la școală cu mulți ani în urmă. O profesoară zicea că, - luați hârtie bună și instrumente bune, căci niciodată nu veți ști, când va ieși un desen reușit. Eu, încă, mai am de lucrat la această convingere, mai am de trecut etape de trasformare psihologică.
 

 
 
    Mă tot uitam la desenul din ultima postare de anul trecut și nicidecum nu-mi puteam da seama ce lipsește, sau ce anume mă deranjează, mă nemulțumește.
    Azi, cred că am înțeles. În mintea mea tot ce ține de iarnă nu se împacă cu culoarea verde, chiar dacă în realitate, ca în cazul dat, bradul este verde, căci am fost condusă de ceva străin, ce nu venea din interiorul meu și în loc să lucrez la propria viziune, am făcut ce era mai ușor, am copiat. După ce m-a luminat această descoperire, am început să schițez, așa cum văd eu iarna, așa cum e ea în mintea mea. Și desenuțul, făcut pe un colț de hârtie pentru copiator, aproape inconștient, a fost cel ce mi-a deschis ochii.