vineri, 24 februarie 2023

The impact of a small portrait

***
 
 Impactul unui mic portret
 
 
    Frunzărind instagramul am zărit fotografia unei fetițe mici, atât de radioasă, încât mi-a trezit un impuls îndrăzneț, care m-a împins să fac un mic portret. Și s-a realizat. Nu știu cât de reușit, încerc să analizez, dacă într-adevăr a ieșit o față de copil... Dar, nu vreau să mă gândesc mult la asta, pentru că acest impuls a mers mai departe, implicându-mă într-un challenge pe twitter, #PortaitChallenge pe pagina @StudioTeaBreak, și iată-mă desenând copii ale portretelor făcute de artiști celebri.





joi, 23 februarie 2023

Some blueberries scattered on the table

***
 
 Niște afine împrăștiate pe masă...
 

    Aș putea să numesc acest desen Niște afine împrăștiate pe masă, dar nu pot. Pentru  că le-am desenat pe rând, azi una, mâine una, peste două zile am mai adăugat trei, până am ajuns la șapte. Se pare că a fost un fel de meditație, în timp ce mă așezam și luam un creion la întâmplare, îmi simțeam gândurile revenind de prin alte lumi, adunându-se grămadă, la ele acasă, exact ca muncitorii, seara după lucru. Și de fapt, ele nu sunt împrăștiate, din contra, au venit aproape, una câte una, niște umbre înghețate, apropiindu-se de o lumină caldă în noapte.
    Dacă ar fi așa, încât fiecare linie ar avea un cod și ar exista o programă care să le descifreze, cred că aș putea să-mi văd gândurile ca pe un film, ca pe o istorie în care să descopăr răspunsuri la întrebări. Poate mi-ar fi mai ușor să iau unele decizii, poate mi-ar fi mai clară realitatea din jur, iar angoasa ar mai pierde din putere... Și iată poftim, iarăși mă regăsesc în reveria, că dacă ar fi...
 

luni, 20 februarie 2023

Another course from Kalachevaschool

***
 
Un alt curs
 
    Următorul curs de la Kalachevaschool - Непрозрачное обстоятельство - cu Masha Pryanichnikova, este despre linie și pata de culoare, despre nebunie și amuzament. Nu există nici o regulă, scopul este de a descătușa mâna și mintea.
    Creionul se ține cu mâna dreaptă, apoi cu stânga, apoi închidem ochii, apoi îl ținem ca un copil de trei ani, apoi ca o maimuță, mai întoarcem griful la spate și nu-l ridicăm de pe foaie. Ne uităm în jur, pe masa de lucru, ce instrumente mai avem, pentru a face o linie cât mai neobișnuită.
 
 
 



 

duminică, 12 februarie 2023

Blue ducks and objective theory

***
 
 Rațele albastre și teoria obiectivelor
 
 
    Urmăresc cum îmi apare dorința de a desena, de parcă ar ieși tocmai din chakra ceea muladhara. Din străfundurile străfundurilor. E foarte clară și-mi este limpede că anume asta vreau să fac. Zic că e ceva infantil, căci sunt la serviciu și mă străbate acest fascicul insistent, de genul aici și acum. Îmi pare o plăcere a vieții, să fie limpede ce vrei, și o ușurare într-un fel. Și când mai ai și anturaj, posibilități, timp pentru îndeplinire, asta e deja binecuvântare.
    Ei bine, am pus asta aici, pentru univers.
    De fapt, să vorbim despre rațele albastre. Erau albe pe fotografia de referință, urma să folosesc linia pentru ele și să iau creionul albastru, cel Spectrum blue, ca să completez fonul, iar albul penelor să-l văd ieșind în față. Însă, una e schema din cap și altceva e mâna care lucrează. Ele își trăiesc viețile aparte.
    E amuzant deja, am observat că am desenul și o intenție clară să-l fac în linie. Apoi nu știu cum se întâmplă, că doar o linie nu-mi ajunge, vreau fon, vreau alte culori. Poate e un fel de manie de umplere a spațiului alb...hi-hi-hi.
    Mi-aș pune ca obiectiv să explorez spațiul limpede și clar al liniei... aș pune obiectiv, dar nu-mi plac obiectivele, de unde să iau o minte teoretică, care știe fix și exact cum să pună obiective, și încă să le pună pe etape, și să urmărească și îndeplinirea... hm! dar de fapt de ce nu pot - pot să-l pun și chiar acum îl pun! Poftim, nu e greu!

    Iată ce plan a fost de la început - rața în linie și fonul albastru. Să zicem că e un fel de obiectiv atins. Dar! Concluzia mea este că ceea ce era în cap, fiind realizat, îmi pare simplu, sec și neinteresant. De rațele albastre, după ce am închis carnetul și apoi repede l-am deschis înapoi, m-am îndrăgostit. Ca și cum am poposit în lumea mea.
 

 

vineri, 3 februarie 2023

Random color combination

***
 
Combinație de culori la întâmplare
 
 
 
    Inspirată de arta iernii, înșirată pe geamul rece, am luat și eu creioane, aș zice la întâmplare, dar cum se mai zice, că nimic nu se întâmplă la întâmplare, și m-am lăsat ghidată de intuiție și am oferit libertate mâinii, desenând copaci ireali. De fapt, am exersat combinații de culori, pentru a-mi antrena privirea și a observa cum se împacă între ele.