sâmbătă, 30 noiembrie 2019
vineri, 29 noiembrie 2019
Small watercolor sketches (1)
***
Mi-am făcut obiceiul să adun diferite fotografii, urmărind rețelele sociale, bloguri, google. Mai prind și unele momente, locuri cu telefonul mobil sau aparatul de fotografiat. Și de aici îmi aleg referințe pentru schițele mele mici. Unele fotografii îmi plac la moment, dar când le frunzăresc mai târziu, nu mă mai atrag. Altele - invers. Dar oricum le pun acolo într-o mapă, pe care o deschid și le revăd pe toate, ca să aleg care azi mă atrage cel mai tare, ca să o desenez. Acesta este momentul cel mai greu - să alegi ce să desenezi acum.
joi, 28 noiembrie 2019
An urban scene surrounded by the fog of morning
***
Și din nou markeri și o scenă urbană învăluită de ceața dimineții - acel abur proaspăt, care reprezintă geana străvezie a zilei.
Nu m-am trezit niciodată înainte de răsăritul soarelui pentru a vedea orașul. Doar din fotografii. Nu mă pot trezi dimineața devreme. Aș fi ca o varză. Și foarte rar când se întâmplă acest lucru, mă simt cel mai nefericit om de pe pământ.
Nu m-am trezit niciodată înainte de răsăritul soarelui pentru a vedea orașul. Doar din fotografii. Nu mă pot trezi dimineața devreme. Aș fi ca o varză. Și foarte rar când se întâmplă acest lucru, mă simt cel mai nefericit om de pe pământ.
miercuri, 27 noiembrie 2019
duminică, 17 noiembrie 2019
marți, 5 noiembrie 2019
„Sketch-zames” at Kalachevaschool - Japan
***
Japonia a ieșit proaspătă și aeriană. Aproape că vedeai muntele Fuji și parcă urcat pe el, cu pieptul plin de aer răcoros și cu puțin oxigen, cu ochi mari privești în jos, ca un dracon zburător. Am simțit caracterul nestingherit al japonezilor, disciplina lor uimitoare, dar și tradiția, de care sunt puternic legați. În unele momente a străbătut chiar și fatalismul nestrămutat.
The sketching course at Kalachevaschool
Anul acesta Kalachevaschool a făcut cursul de sketching mai diferit. Aș zice, mai puțin sketching, după cum îl știam eu, adică karioci, sau acuarele. Au fost folosite materiale și metode mai variate: monotipia, copierea prin pergament, imprimare cu cartof, aplicația. Iar din materiale - foița de aliminiu, foița de pergament, foaie de caiet în pătrățele, acril, stilou obișnuit negru și roșu, karioci, liner, creion alb, cerneală. S-a pictat chiar cu cafea și sos de soia.
Țările Japonia și Italia au fost ca tematică pentru cursul de scketching. Fiecare putea să-și aleagă sau pe una, sau pe alta. Eu am mers pe ambele direcții.
Din diverse motive, a trebuit să mă descurc cu materialel pe care le-am avut deja la îndemână. Nu am acril și l-am înlocuit cu karioci și acuarelă. Nu am avut foaie de hârtie neagră și am desenat pe coperta unui carnet de-al meu sau am făcut fon negru cu karioci. Cerneală neagră nu am, și am înlocuit-o cu acuarelă neagră.
Nici unul din aceste lacune nu au fost de-ajuns să mă oprească sau să mă descurajeze. Am avut o plăcere extraordinară să încerc ceva nou, să-mi diversific metodele și m-am descurcat cu ceea ce am avut.
luni, 4 noiembrie 2019
vineri, 1 noiembrie 2019
Abonați-vă la:
Postări (Atom)